суботу, 31 січня 2015 р.

Зрозуміти завдання справжньої революції

У Дніпропетровську вийшла нова книжка члена Науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова Ігоря Загребельного «Майдан: хроніки недореволюції», яка є чи не першою спробою в сучасній політології системно осмислити результати Революції Гідності 2013-2014 рр.

Автор не просто досліджує джерела і перипетії Майдану, а передусім оцінює їх зі світоглядних позицій націоналізму, аналізує глибину націотворчих, культурологічних процесів, які стимулювала революція. Цікаво, що І. Загребельний, який зараз є аспірантом кафедри філософії Полтавського національного педагогічного університету, оригінально вклинює у свою публіцистику «важкі» ідеологічні роздуми на націософські теми, використовуючи теоретичну спадщину Д. Донцова, Ю. Липи, українських теологів. Це занурює читача в буттєві глибини, розширює параметри узагальнень у цивілізаційній та історіософській площинах.

Водночас книжка не позбавлена молодечого максималізму (авторові зараз 26 років), коли він моментами вимагає від суспільства такої дієвості, радикальності і принципової твердості, які реально є на сьогодні неможливими з огляду на моральний та ідейний хаос в країні. І. Загребельний описує лінію «Правого сектору» в зимовій революції, при цьому пояснюючи низку складних, малозрозумілих для суспільства явищ і тенденцій, наприклад, те, як навесні ліберальні і провладні середовища за допомогою ЗМІ підступно і фальшиво демонізували «Правий сектор», вмить перетворивши вчорашніх героїв на «політичних покидьків».

Політолог увиразнює роль «Правого сектору» в революції, коли протягом трьох місяців саме націоналісти постійно штовхали декларативну й компромісну офіційну опозицію до рішучих і наступальних дій. Так вимальовується невидима картина революції.

Книжка сповнена оригінальних оцінок і спостережень, які автор робить щодо історичної ситуації в Україні, міжнародної політики, щодо проблем із наступом матеріалізму і бездуховності у світі, загроз космополітизму і лівого та ліво-ліберального деструктивізму.

Прес-служба Науково-ідеологічного центру ім. Д.Донцова


Джерело – http://hal_zoria.io.ua/